EGN Norge om kunnskaping: Hvordan bygger man nettverk?

Det sies at nettverket ditt er det største fortrinnet man har. Internasjonalt har det i titalls år vært stort fokus på nettverksbygging. Daglig leder i EGN Norge, Haakon Gellein mener at det er mange grep man kan ta for å bli en god nettverker. 

"I Norge henger vi litt etter - vi er et stort land med få innbyggere og geografisk har det kanskje vært enklere å  "gjøre alt selv". Vi nordmenn er litt trauste og man har ikke hatt behov for å spille på andre og bygge nettverk. EGN Norge har som mål å lære opp markedet, og folk ser sakte men sikkert verdien og merverdien av å ha et godt nettverk", sier Gellein.

EGN Norge har lang erfaring med å tilrettelegge nettverksgrupper for bedriftsledere og spesialister. Gjennom erfaringsdeling i fortrolige nettverksgrupper søker EGN og skape personlig, profesjonell og forretningsmessig verdi for deltakere. 

"Vi jobber med kunnskaping - verden går stadig fortere og man er utsatt for ulike dilemmaer hele tiden. Kunnskaping for oss betyr å tilegne seg kunnskap på ulike vis i dialog med andre. I våre nettverksgrupper slipper du å stå i et problem eller utfordring alene. Som leder har du kanskje ikke mulighet til å sparre med likesinnede innenfor din bedrift, da kan det være fint å få nye synspunkter fra andre med faglig kompetanse på ditt ansvarsområdet. Ofte er det også sånn at mange i din nettverksgruppe sitter på de samme utfordringene som deg eller har gått igjennom lignende situasjoner. Det er også mulighet for økonomisk gevinst, vi har sett flere ganger at deltagere for eksempel går sammen om innkjøp av tjenester og da får bedre pris og betingelser fra leverandør", fortsetter Gellein. 

Hvordan bygge nettverk?

Haakon Gellein, Daglig leder, EGN Norge

Haakon Gellein, Daglig leder, EGN Norge

Nettverk er overalt hvis du begynner å se deg rundt og er åpen. Organiserte nettverksmuligheter kan være alt fra å være med i nettverksgrupper, gå på frokostseminarer, arrangementer i regi av fagorganisasjoner og bransjetreff. Uformelle nettverksmuligheter finner du i hverdagen og i forbindelse med hobbyer. Kanskje møter du på en som har gjensidige interesser i skiløypa, på fotballpuben eller foreldremøte. For å bygge nettverk, må man ha en bevisst holdning til hvem du ønsker å møte, hvorfor og hvordan man kan gjensidig hjelpe hverandre. Nettverk handler om å gi og ta. En god start er å sette seg ned å evaluere hvilke mål man har med nettverkingen og tørre å gå litt utenfor komfortsonen.

"Å bygge nettverk handler mye om personlighet. Mennesker som ikke er nysgjerrige eller har lyst til å lære og hjelpe er ikke like flinke på nettverksbygging. Ikke alle er født med nettverksgene, men du kan også lære deg opp til å bli en god nettverker. Ydmykhet er viktig, og du får alltid mer igjen enn det du gir. Jeg ser det i i våre nettverksgrupper, det er noen som er ekstremt åpne om utfordringene sine og frustrasjonen sin. Disse menneskene får ofte mye mer tilbake enn det de ber om; fordi folk ønsker å hjelpe. Ved å dele bygger du en relasjon som gjør at du får et tettere nettverk - dette gjelder også i hverdagen", avslutter Gellein.


Abonner på Leadership Monthly

Leadership Monthly er et nyttig og inspirerende nyhetsbrev om ledelse og lederutvikling. Dersom du har et glødende engasjement for dette tema, så anbefaler vi deg om å registrere deg som abonnent. Da vil du fortløpende få siste utgave av Leadership Monthly gratis til din e-post på publiseringsdato.