Like barn nettverker best

Svært få av oss har bestemt seg for at nå er nettverket stort nok og at ikke flere personer skal inn i det. Gjennom hele livet etablerer, styrker og svekker vi relasjoner. Mange av disse foregår i arbeidslivet, med kollegaer, samarbeidspartnere, kunder eller andre som arbeider med det samme som oss.

Hvorfor syns vi det er vanskelig å nettverke? Jeg tror at de fleste av oss liker det, men vi liker ulike former for nettverksaktiviteter. Mange har en forestilling om at forretningsnettverk er møter der det eneste målet er å øke kontaktnettet. Denne typer sammenkomster, der du i løpet av kort tid skal forsøke å skaffe deg en oversikt over hva den du møter har å tilby og om dere kan gjøre noe sammen, er krevende. Det er vel bare de mest ekstroverte av oss som trives i slike koblingsmøter – og sannsynligvis trenger de dem ikke. Noen er jo naturlig svært sosialt anlagte og kan skaffe seg nye relasjoner over alt.

Bygg nettverk hele karrieren

I mars-april nummeret av Harvard Business Review (2019) skriver Reid Hoffman, Chris Yeh og Ben Casnocha at ledere og gründere som vil ha hjelp ikke bør søke den i klasserom, men i møte med andre ledere. Skal du få til det må du ha et nettverk og ha evnen til å nettverke. Både Hoffmans bruk av sitt nettverk for å finne løsningen på Paypals problem med å komme seg inn i Japan og Brian Cheskys møte med tidligere CIA-sjef George Tenet for å snakke om sikkerhetsproblemene for AirBnB, er eksempler forfatterne trekker frem. Suksessfulle selskaper og navn åpner selvsagt dører, men disse lederne startet ikke å bygge sine nettverk etter at de hadde hatt suksess. Det gjorde de som studenter og fattige gründere.

Strategisk nettverking

Haakon Gellein , Daglig leder,  EGN Norge

Haakon Gellein, Daglig leder, EGN Norge

Ser vi utenfor forretningssfæren ser vi at felles interesser skaper nettverk. For eksempel idrettsfans, kulturinteresserte, vininteresserte eller de som liker å utøve idrett, for å nevne noe. Den samme faktoren styrer nok manges opplevelse av forretningsnettverk. Jo mer lik vår interesse er med dem vi møter, jo morsommere og mer interessant er det å nettverke. Derfor vil strategisk nettverking kanskje være den vanskeligste disiplinen. Nå må det legges til at å søke mennesker med samme stilling, samme bransje og samme utfordringer også er rimelig strategisk – og for en virksomhet kan det absolutt være strategisk viktig og riktig.

Nettverksformer som fungerer

Vi ser i dag flere spennende nettverksformer som fungerer. Forretningsnettverkene er en, hvor ledere møtes med formål om å kunne støtte hverandre til å gjøre mer forretning. Det finnes også en rekke nettverk der fellesskapet enten er bygget på felles funksjon, kompetanseområder, temaer eller bransje. Sistnevnte er som regel etablert og blir styrt av bransjeorganisasjoner, mens de første kan vi både finne blant interesseorganisasjoner eller kommersielle aktører.

(teksten fortsetter etter annonsen)

Min erfaring er at skal man lykkes med nettverket, må både de som har ansvaret for samlingen og de som møter, oppleve at de kan overføre kunnskap umiddelbart til sin stilling eller sitt selskap, enten det er økt faglig forståelse, løsning av problemer eller økonomisk gevinst. Nettverksgrupper med en fasilitator blir bedre enn de uten. De bidrar til å samle mennesker, skape kontakt og tillit og sikrer at gruppen utvikler seg over tid. For den siste viktige faktoren er at det er en ok balanse mellom det å gi og det å få. Nettverk eller relasjoner der man bare gir, vil ikke vare. Får man disse hovedingrediensene på plass, har man et godt grunnlag for å elske sitt nettverk.

(registrer deg som gratis abonnent etter annonsen)